Gehard glas voor interieur en exterieur

Gehard glas is de populaire benaming van thermisch voorgespannen glas. Het wordt met name gebruikt voor deuren, beglazing voor gevels, entrees, isolerende beglazing, puien, liftschachten, roltrappen, badkamer-elementen en als glas voor meubeltoepassingen.

Hoe wordt gehard glas gemaakt?
Een op maat gesneden ruit wordt verhit tot ± 700 °C. Hierdoor wordt het glas week en plastisch. Daarna is het zaak de ruit snel af te koelen door middel van blaaslucht. Omdat glas zoals u weet slecht warmte geleidt, daalt de oppervlakte temperatuur een stuk sneller dan de temperatuur in de kern. Het afgekoelde oppervlak krimpt en de weke binnen massa krimpt gemakkelijk mee. Als ook de kern afgekoeld is, veroorzaakt deze een grote drukspanning aan het oppervlak. Hierdoor is het glas ‘’harder’’.

- Gehard glas of Thermisch voorgespannen glas is beter in staat stootbelastingen in het glas op te vangen: 4 tot 5 keer de belasting van ‘gewoon’ floatglas. Hierdoor breekt het glas anders dan gewoon glas.

- Wordt de drukspanning aan de oppervlakte op een enkel punt verstoord, dan zullen de vrijgekomen spanningen de ruit in kleine, onscherpe korrels uiteenlaten vallen. Hierdoor is gehard glas flexibeler dan gewoon glas.

- De buigsterkte van gehard is 2 tot 3 maal groter dan de buigsterkte van niet voorgespannen glas. Door deze eigenschappen hoort gehard glas in de categorie letselvoorkomend veiligheidsglas, dat voldoet aan de Nederlandse norm NEN 3569.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?
Bel (+31) 071 521 80 55 of stuur een e-mail naar .(JavaScript must be enabled to view this email address).
Wij beantwoorden uw e-mail bericht binnen 72 uur.